Nový druh mravca, objavený v Amazónii, pravdepodobne reprezentuje najstaršieho žijúceho predka dnešných mravcov

Neznámeho mravca našli za súmraku pod lístím vedci, ktorí robili neďaleko metropoly Amazónie Manaosu v roku 2003 porovnávací výskum. Zaujímal ich vplyv mravcov, ktorí pestujú huby, na ekológiu dažďového pralesa a hospodárskeho lesa.

Ukázalo sa, že ide o veľmi šťastnú náhodu. Jeden z bádateľov päť rokov predtým našiel vo vzorke pôdy dva exempláre toho istého mravca, vzorka sa však nedopatrením zničila.

Novoobjavený mravec je pomerne malý (2- až 3-milimetrový), bledožltý a slepý. Žije zväčša pod zemou, občas pod lístím na povrchu. Korisť chytá veľkými a dlhými hryzadlami. Kombinácia znakov ho vyčleňuje zo zvyšku žijúcich mravcov.

Objavitelia ho preto nazvali Martialis heureka, voľne preložené mravec z Marsu. Znalcovi Edwardovi Wilsonovi z Harvardskej univerzity, s ktorým nález konzultovali, pripadal, ako keby spadol práve odtiaľ.

Nejde len o nový druh, ale aj nový rod a novú podčeľaď mravcov Martialinae. Čeľaď mravcov Formicidae tak má už 21 podčeľadí. Novú podčeľaď žijúcich mravcov sa naposledy podarilo objaviť v roku 1923.

Vedci od roku 2003 skúmali nielen anatómiu mravca, ale aj jeho jadrovú DNA. Stavba viacerých génov ukázala, že patrí k evolučnému základu mravcov spred vyše 120 miliónov rokov, keď mravce vznikli z osích predkov (ukážkou prechodného článku je osa rodu Sphecomyrma nájdená v jantári).

Svojím spôsobom je Martialis živá fosília, čo prežila v stabilných tropických pôdach. Dnes ho pripomínajú iba tiež slepé a podzemné mravce z podčeľade Leptanillinae.

Výskum mravcov je dôležitý, keďže patria počtom jedincov i druhovo k najhojnejším organizmom a majú obrovský význam pre dobrý stav ekosystémov.

Podľa Wilsona a Berta Hölldoblera z Würzburgskej univerzity síce 11-tisíc druhov mravcov tvorí iba dve percentá druhov hmyzu, no aspoň tretinu hmyzej biomasy a práve v Amazónii štvornásobok biomasy cicavcov, vtákov, plazov a obojživelníkov.

Objav oznámili online v časopise PNAS USA doktoranti Christian Rabeling a Jeremy Brown z Texaskej univerzity v Austine a Manfred Verhaagh zo Štátneho prírodovedného múzea v Karlsruhe.

Zdroj: napísal Boris Bokor
http://www.sme.sk/c/4081102/v-amazonii-zije-mravec-z-marsu.html, http://www.sme.sk/c/4081102/v-amazonii-zije-mravec-z-marsu.html, http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080915174538.htm

0 komentárov:

Citát

Žiadny vedecký poznatok neodporuje pravdám viery. Viera a veda sú akoby dve koľajnice idúce paralelne vedľa seba, ale vedúce k tomu istému cieľu – k pravde. Dve pravdy si nemôžu odporovať. Tú pravdu, ktorú poznávame rozumom, stále overujeme a korigujeme a tú druhú – zjavenú máme prijať a pochopiť najmä srdcom, pretože Biblia bola napísaná pre našu spásu.

(P. Holec, Evolúcia kontra viera?).

  © Blogger template 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP